Kannanottoja

Etelä-Saimaan mielipidepalstalla julkaistuja kirjoituksiani sekä kannanottoja ja julkilausumia.

KD:n valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuorojani Kaupunginvaltuuston kokouksissa.

Lehtikirjoitukset ja julkilausumat

KD Kymen piirin kannanotto: Lasten ja nuorten hyvinvointi vaatii toimenpiteitä

Viime vuodet ovat olleet dramaattisen muutoksen aikaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnissa. Pahoinvointi ja epätasapainoisuus näkyy monin tavoin yhteiskunnassamme kouluissa ja kaduilla, mutta väistämättä myös perheissä. Digilaitteiden tarjoama maailma vie liikaa perheiden aikaa. Some ei saa olla lasten henkinen kasvatusalusta. Lapset ja nuoret tarvitsevat vuorovaikutusta aikuisten ja muiden ikäistensä kanssa. Hyvinvointivaltion täytyy jatkossa pitää parempaa huolta perheiden hyvinvoinnista ja tukea vanhemmuutta eri keinoin. Leipäjonoja ei tulisi entisestään kasvattaa, vaan pienituloisia perheitä tulisi tukea taloudellisesti, sekä säilyttää hyvinvointipalvelut lähellä perheitä.

Hallituksen, kuntien ja hyvinvointialueiden on löydettävä keinoja, joilla perheitä tuetaan oikea-aikaisesti lasten ja nuorten kasvatustehtävässä. Lainsäädännöllä on puututtava kasvuun ja kehitykseen haitallisesti vaikuttaviin tekijöihin ja vahvistettava vanhemmuutta.

Milloin olet viimeksi kysynyt lapselta tai nuorelta: #mitäkuulu

13.4.2024 Kymen piirin kevätkokous Imatralla

------------------------------------------------------------------------------

Julkilausuma 19.11.2023

Lasten oikeuksien päivää vietetään jälleen 20.11.23 ja KD:n Kymen piiri pitää lastenoikeuksien toteutumista erittäin tärkeänä. Lapsivaikutusten arviointiin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, jotta jokainen lapsi ja nuori pysyy mukana.

Lapsilla ja nuorilla on oikeus oppia inhimillisissä olosuhteissa. Säästöpaineiden alla säästötoimet on pidettävä kurissa varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen puolella.

Omaishoitoa suunniteltaessa on huomioitava myös lapsiperheet ja lasten erityistarpeet.

Edellytämme hallitukselta toimenpiteitä, jotka edesauttavat lasten ja nuorten hyvinvointia. Esimerkiksi jokaiselle lapselle ja nuorelle voitaisiin laatia hyvinvointisuunnitelma. Ennaltaehkäisevästä näkökulmasta on tärkeää, että jokaisen lapsen sekä nuoren tarpeet tulevat kuulluksi ja he tulevat nähdyksi yksilöinä.

Kaikessa opetuksessa tulee hyödyntää ja vahvistaa jo olemassa olevia resursseja sekä tukimuotoja. Ei hankkeita hankkeiden perään, vaan pysyvää tukea – tuttuja ja turvallisia aikuisia hyödyntäen pysyvyyttä arkeen.

Lasten puolesta:

Meillä on

lupa unelmoida

Meillä on oikeus elää

lapsellista elämää

Rohkaisethan

toteuttamaan unelmia

Annathan elää

lapsellista elämää

Saanhan olla

ainutlaatuinen minä

- Hauras Elämä - 


Kymen piirin syyskokous, Kouvolassa 19.11.2023

--------------------------------------------------------------------------------


Lasten ja nuorten ongelmiin on puututtava

Suomessa kuolee joka viikko keskimäärin kaksi alle 25-vuotias nuorta huumeisiin. Lappeenrannassa avattiin uusi päihdeyksikkö 12–17-vuotiaille nuorille. Päihdeyksikkö mahdollistaa nuoren hoidon lisäksi tarvittaessa koko perheen tukemisen.

Myös nuorten rikollisuus ja jengiytyminen ovat kovassa kasvussa. Sisä-Suomen poliisi kertoo, että alle 18-vuotiaiden nuorten tekemät rikokset ovat nousseet neljässä vuodessa 80 prosenttia.

Tämä huolestuttava tilanne koskettaa monia perheitä koko maassamme. On aika ryhtyä sanoista tekoihin ja aloitettava rakentamaan vahvasti ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Perheitä ja vanhemmuutta on tuettava entistä voimakkaammin. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen on vastattava lasten sekä nuorten tuen tarpeisiin.

Lisäksi korjaavia toimia tarvitaan, jotta nyt syrjäytymisuhan alla olevat sekä jo syrjäytyneet nuoret saavat otteen elämästä. Meidän aikuisten on kannettava oma vastuumme ja tehtävä se, mitä itsekukin voimme.

Perheillä tulee olla mahdollisuus valita lapsen hoito. Kotihoidon tuella ja kuntalisillä tulisi turvata vaihtoehto hoitaa lapset kotona. Varhaiskasvatuksen laadukkuuteen täytyy panostaa palkkaamalla riittävä määrä ammattitaitoisia lastentarhanopettajia sekä lastenhoitajia.

Koulun puolella tukea on saatava oppimisen haasteisiin, neurologisiin ongelmiin sekä käytöshäiriöihin. Ammattitaitoisia koulunkäynninohjaajia on oltava tarpeeksi kouluilla oppilaiden tukena sekä opettajien työpareina. Oppilashuollon on toimittava joustavasti ja tarvittaessa tukea on saatava välittömästi.

Resursseja on löydyttävä, jotta saamme jatkossa tilastojen suunnan muuttumaan.

Ann-Niina Turunen

Eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu

Etelä-Karjalan maakuntavaltuutettu

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen 1. varavaltuutettu

(Julkaistu Etelä-Saimaa -lehdessä 7.3.2023)

(Julkaistu Kouvolan Sanomat -lehdessä)


------------------------------------------------------------------------------

Lasten ja nuorten ongelmiin on puututtava

Suomessa kuolee joka viikko keskimäärin kaksi alle 25-v nuorta huumeisiin. Lappeenrannassa avattiin juuri uusi päihdeyksikkö 12-17-v nuorille. Päihdeyksikkö mahdollistaa nuoren katkon ja hoidon lisäksi tarvittaessa koko perheen tukemisen. 

Myös nuorten rikollisuus ja jengiytyminen ovat kovassa kasvussa. Sisä-Suomen poliisi kertoo, että alle 18-v nuorten tekemät rikokset ovat nousseet neljässä vuodessa 80%. Alle 15-v kohdalla tilanne on vieläkin karumpaa 213 rikoksesta on tultu jo 425 rikokseen vuodessa.

Tämä huolestuttava tilanne koskettaa monia perheitä koko maassamme. On aika ryhtyä sanoista tekoihin ja aloitettava rakentamaan vahvasti ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Perheitä ja vanhemmuutta on tuettava entistä voimakkaammin. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen on vastattava lasten sekä nuorten tuen tarpeisiin. Lisäksi korjaavia toimia tarvitaan, jotta nyt syrjäytymisuhan alla olevat sekä jo syrjäytyneet nuoret saavat otteen elämästä. Meidän aikuisten on kannettava oma vastuumme ja tehtävä se minkä itsekukin voimme.

Perheillä tulee olla mahdollisuus valita lapsen hoito. Kotihoidon tuella ja kuntalisillä tulisi turvata vaihtoehto hoitaa lapset kotona. Varhaiskasvatuksen laadukkuuteen täytyy panostaa palkkaamalla riittävä määrä ammattitaitoisia lastentarhanopettajia sekä lastenhoitajia. Koulun puolella tukea on saatava oppimisen haasteisiin, neurologisiin ongelmiin sekä käytöshäiriöihin. Ammattitaitoisia koulunkäynninohjaajia on oltava tarpeeksi kouluilla oppilaiden tukena sekä opettajien työpareina. Oppilashuollon on toimittava joustavasti ja tarvittaessa tukea on saatava välittömästi.

Resursseja on löydyttävä, jotta saamme jatkossa tilastojen suunnan muuttumaan. Tarvitsemme tahtotilaa kaikilla sektoreilla ja päättäville tahoille resurssiviisautta kohdentaa varat oikein.

(4.3.2023 lähetetty mielipidekirjoitus Kaakkois-Suomen vaalipiirin lehtiin.)

Ann-Niina Turunen

KD:n eduskuntavaaliehdokas

Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu

Etelä-Karjalan maakuntavaltuutettu

E-K:n hyvinvointialueen 1. varavaltuutettu 


-------------------------------------------------------------------------------


Lappeenrantalaiset ansaitsevat kristillisen koulun ilman koulumaksuja

Kiitos lasten ja nuorten lautakunta, että puolsitte Lappeenrannan kristillisen koulun perusopetuslupa-anomusta. Ja kiitos kaupunginhallitukselle, joka ei käyttänyt otto-oikeutta ehdotuksesta kumota lasten- ja nuorten lautakunnan päätöstä.

Lappeenrannan kristillinen koulu on toiminut 13 vuotta ilman valtion tukea, jota maksetaan kaupungille oppilasmäärän mukaan (n. 7000 €/oppilas/vuosi). Lappeenrannan lasten ja
nuorten lautakunta on evännyt kristilliseltä koululta aiemmat mahdollisuudet saada perusopetuslupaa. kun puoltoa ei ole tullut hakemuksen tueksi. Täten myös kaupunki on voinut pitää valtiolta saadun tuen kristillisen koulun oppilaista itsellään.

Kristillinen koulu on toiminut ihailtavan sitkeästi. Se on yhdessä henkilökunnan, oppilaiden ja perheiden kanssa tehnyt monenlaisia talkoita koulun toimimisen eteen. Vihdoin on näkyvissä mahdollisuus, että koulun henkilökunta voisi keskittyä tekemään opetustyötä ilman jatkuvia taloudellisia kysymyksiä.

Kyseisen koulun oppimistulokset valtakunnallisesti ovat hyvät, ja oppilailla on ollut mahdollisuus oppia sekä saada tarvitsemaansa tukea pienemmässä yksikössä. Mahdollisen opetusluvan saamisen sekä valtion tuen myötä moni asia koulun arjessa helpottuu opetuksen laatu kasvaa entisestään.

Suomessa toimii 16 perusopetusta antavaa kristillistä koulua. Helsingin kristillinen koulu tuli juuri 35 vuoden vuoden ikään. Mielestäni lappeenrantalaiset perheet ansaitsevat myös mahdollisuuden laittaa lapsensa kristilliseen kouluun ilman koulumaksuja.

Olen samaa mieltä siitä, mitä muutamat sosialidemokraatit kirjoittivat omassa mieli pidekirjoituksessaan, että kaupungin koulujen rahoitusta on lisättävä. Mielestäni oli kuitenkin tarpeetonta ottaa kirjoituksessa esiin koulunkäynninohjaajien ammattikunta, johon itsekin kuulun. Eikä Lappeenrannan kristillisellä koululla ole myöskään mitään tekemistä sen kanssa, että pieniä kouluja on jouduttu sulkemaan Lappeenrannassa.

Uskon, että kristillisen koulun pieni yksikkö on valtava mahdollisuus nostaa myös kaupunkimme imagoa ja saada uusia perheitä muuttamaan Lappeenrantaan.

Yhdenvertaisuuteen vedoten oppilaista kaupungille maksettu valtion tuki kuuluu myös kristillisen koulun oppilaille. Lappeenrannan kaupungissa on tarvetta kristilliselle koululle, sillä kristilliseltä pohjalta kumpuava kasvatus tukee monin tavoin lasten hyvinvointia. Kristillinen arvomaailma antaa hyvät eväät lasten tulevaisuuteen.

8.9.2022 Lappeenrannassa

Ann-Niina Turunen
Kaupunginvaltuutettu (KD)
Lappeenranta

--------------------------------------------------------------------------------

Edistääkö Pride-liputus tasa-arvoa?

Kaupunginhallituksessa äänestettiin, nostetaanko sateenkaarilippu kaupungin salkoon 18. kesäkuuta. Äänestyksessä liputuksen järjestäminen voitti 7 - 4.

Liputus jonkin asian kunniaksi on suomalaisessa kulttuurissa hyvin suuri ele. Mielestämme kaikkia vähemmistö- ja kansanryhmiä tulee kohdella kaupungin taholta samanvertaisesti. Kaupungin ei tule nostaa yhtä vähemmistö ryhmää muita tärkeämmäksi, saati olla näkyvästi jonkun puolella tai jotakin vastaan. Näin ajateltuna Prlde-Iiputus aiheuttaakin eriarvoisuutta ja jopa ristiriitaisuutta. Sen sijaan meidän tulee pyrkiä edistämään tasa-arvoa kunnioittamalla toisiamme ja toistemme näkemyksiä. Näillä perusteluilla olisimme toivoneet, että liputusta ei järjestetä.

Lappeenranta Pride -yhdistys sekä asiasta kiinnostuneet järjestävät yhdessä kulkueen sekä oman tapahtuman kaupungissa. Tähän heillä on demokraattisessa, sanan ja mielipiteenvapautta korostavassa maassa täysi oikeus. Lappeenrannan kaupungin tulee olla neutraali tällaisissa asioissa - silloin kunnioitetaan jokaista väestöryhmää sekä jokaista kaupungin asukasta.

Me allekirjoittaneet haluamme olla Suomen lipun alla.

16.5.2022 Lappeenrannassa

Ann-Niina Turunen, kaupunginvaltuutettu (KD) Marjatta Moilanen, kaupunginvaltuutettu (KD)

--------------------------------------------------------------------------------

Elinvoimaa myös keskustan ulkopuolelle

Väestö ikääntyy ja vähenee Suomessa merkittävästi seuraavien vuosikymmenten aikana. Toistaiseksi Lappeenranta on kuitenkin pärjännyt melko hyvin väestönkehityksessä verrattuna naapurikuntiin, vaikka muuttotappiota tehdään täälläkin. Elinvoimaisen kunnan edellytyksenä on peruspalvelujen toimiminen myös keskustan ulkopuolella - siellä missä tontti- ja asuntokauppaa käydään. Yhtenä tärkeimpänä kunnan palveluna lapsiperheille on koulut.

Rauhan alue on pitkään ollut ilman varsinaista koulua. Vanha sisäilmaongelmainen Korvenkylän koulu on poistettu käytöstä ja lapset opiskelevat väistötiloissa. Uuden koulun suunnitelmat ovat parhaillaan valmistumassa. Suunnitteilla on kuitenkin koulu, johon kaikki tämänhetkiset oppilaat eivät mahtune vaan väistötiloja vuokrineen tarvitaan edelleen. Tämä ei todellakaan houkuttele alueelle uusia lapsiperheitä, ja kuinka paljon muutenkin olisi iloa ja hyötyä koko alueelle koulusta, jonka tiloja voitaisiin hyödyntää monin eri tavoin.

Koulujen tulisi olla kuin monitoimitaloja, jotka tarjoavat eri ikäisille mahdollisuuksia myös harrastaa iltaisin ja viikonloppuisin. Korvenkylän koulun liikuntasalin kooksi on suunnitelmissa 150 m2. Monet muut Lappeenrannan koulujen salit ovat yli 300 m2. Salin hyötykäyttö, niin koulun kuin muiden käyttäjien tarpeisiin, tulee olemaan todella olematonta suunnitellun kokoisena.

Tällainen näköalattomuus ei tuo haluttua väestönkasvua eikä tue elinvoimaa, jota tarvitsemme koko Lappeenrantaan, myös keskustan ulkopuolelle. Lisäksi tällaiset ratkaisut eriarvoistavat lapsia tässä kaupungissa. Ymmärtääksemme Lappeenranta on lapsiystävällinen kaupunki - olemmeko todella? Me allekirjoittaneet toivomme, että kehitys kaupungissa menee eteenpäin niin, että koko Lappeenranta pysyy mukana.

Ann-Niina Turunen, kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas (KD); Pauliina Korhonen, tarkastuslautakunnan jäsen, aluevaaliehdokas (KD)

Puheenvuorot


Valtuuston kokous 9.12.2024, Talousarvio 2025

Rouva puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut sekä muut kuulijat.

Tänä vuonna juuri ollut itsenäisyyspäivä tuntui erityisen koskettavalta ja juhlalliselta Lappeenrannan kaupungin ollessa valtakunnallisesti näkyvässä roolissa. Itsenäisen Suomen merkityksellisyys on korostunut vahvasti näinä aikoina.

Uuden edessä on hyvä peilata menneeseen, mutta samalla katsoa vahvasti tulevaisuuteen. Tämän valtuuston kausi päättyy tulevan vuoden puolivälissä ja uusi valtuusto aloittaa oman toimikautensa.

Haluamme Kristillisdemokraattien valtuustoryhmänä jo nyt tuoda kiitoksen teille tähänastisesta yhteistyöstä tällä valtuustokaudella. Olemme olleet monien ennalta arvaamattomien olosuhteiden ja tilanteiden äärellä. Siitä huolimatta Lappeenrannan kaupunki on selvinnyt ja edennyt eteenpäin. Koronatuet vahvistivat kuntataloutta ja muutokset Sote-uudistuksen myötä helpottivat talouttamme huomattavasti.

On ollut hyvä rakentaa yhdessä kaupunkimme suuntaa strategian mukaisesti ja ratkaisukeskeisen yhteistyön kautta. Kaikki päätökset ovat perustuneet demokratiaan ja erimielisyyksistäkin huolimatta työtä on tehty yhdessä, rohkeasti ja eteenpäin katsoen.

Kiitos kaikille Talousarviota 2025 tehneille. Saimme käsiin selkeästi luettavissa olevan Talousarvion. Emme voi ennustaa mitä elämä tuo eteen tulevana vuonna, mutta silti sitä kohti mennään hyvin valmistautuneena.

Kiitos kaupunginjohtajalle esittelystä sekä edellisille puheenvuorojen pitäjille teidän tärkeistä nostoistanne Talousarvioon liittyen.

Vaikka tulevaisuus näinä aikoina tuntuu välillä epämääräiseltä – mitä seuraavaksi, niin Kristillisdemokraatteina uskomme ja luotamme siihen, että me selviämme yhdessä, kun jatkamme avointa yhteistyötä Lappeenrannan parhaaksi. Toki toivomme, että uusi valtuusto jatkaa tätä samaa suuntaa vieden luotettavan, avoimen ja rakentavan päätöksenteon hyvää kulttuuria eteenpäin.

Iso muutos kuntatalouteen tulee olemaan hintojen nousun lisäksi TE – palvelujen uudistus. Lappeenrannan kaupunki yhdessä Etelä-Karjalan muiden kuntien kanssa on jo ottanut ison vastuun siitä ja työtä on tehty kovasti, jotta vuodenvaihteen muutos olisi sujuvaa tulevassa Etelä-Karjalan työllisyys- ja maahanmuuttopalveluissa. Etelä-Karjalan liitto on myös tukemassa maakunnallisen kehittämisrahoituksen myötä maakunnallisen työllisyyden ja elinvoiman edistämistä.

Koska me Kristillisdemokraatit olemme profiloituneet selkeästi johtavaksi perhepuolueeksi, niin ajatuksemme veivät myös sinne suuntaan.

Lasten ja nuorten palvelut ovat vahvasti kunnan vastuulla. Vaikka syntyvyys laskee, niin varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen tulee jatkossa panostaa. Palvelutarve ei tule vähenemään, eikä opetukseen liittyvät moninaiset kustannukset. Lisäksi lasten ja nuorten hyvinvointiin on kiinnitettävä laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti huomiota.

Luimme, että 0–15-vuotiaiden määrä on vähentynyt 116 lapsella, mikä leikkaa valtionosuutta 0,9 miljoonaa euroa. Onneksi muuttoliikkeen ansiosta tuo oli 119 lasta pienempi, kuin taloussuunnitelmassa oli ennakoitu. Lasten syntyvyyden lasku on siis jopa ennakoituakin rajumpaa ja tänä vuonna syntyneiden ikäluokka tulee olemaan historian pienin. Se on pysäyttävää!

Toivomme edelleen, että tätä asiaa voisimme jollain tasolla ruveta kaupunkina pohtimaan – miten voisimme tukea nuoria aikuisia, jotta heillä olisi rohkeutta ajatella perheen perustamista. Tämänhetkiseen tilanteeseen on myös vaikuttanut vahvasti yhteiskunnassamme tapahtuneet arvomuutokset sekä työllisyyden, talouden ja tulevaisuuden epävarmuudella on varmasti oma merkityksensä.

Toki tiedämme, että lapsia saadaan, niitä ei noin vain tehdä, mutta onko olemassa jokin tukimuoto, mitä emme ole osanneet nähdä? Miten voisimme tukea perhemyönteisyyttä sekä vanhemmuutta konkreettisesti ja näkyvämmin Lappeenrannassa?

Ajattelemme, että lapsissa on meidän tulevaisuutemme ja he ansaitsevat parhaan sekä mahdollisimman ehjän koulupolun varhaiskasvatuksesta perusopetukseen sekä jatko-opintoihin. Mitä enemmän panostamme perheisiin ja lapsiin nyt, saamme sen tulevaisuudessa takaisin. Emme voi tuijottaa pelkkiä tulevaisuuden laskennallisia tilastoja, vaan on myös katsottava tähän hetkeen ja nähtävä yksilöitä sekä heidän tarpeitansa.

Perusopetuksen vähimmäistuntimäärää tullaan lisäämään hallitusohjelman myötä kolmella vuosiviikkotunnilla elokuusta alkaen. Valtio tulee maksamaan kyseisen muutoksen tuomat kulut. Muitakin perusopetuslain muutoksia ja tavoitteita on tulossa, jotta mm. tukitoimet olisivat valtakunnallisesti selkeät ja yhteneväisemmät.

Tänä vuonna teimme Lappeenrannassa palveluverkkopäätöksen, joka kantaa vuoteen 2036. Tuleva valtuusto tulee tarkentamaan sitä jatkossa. Palveluverkkomuutokset liittyvät lapsimäärän vähenemiseen ja se vaikuttaa myös varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen henkilökunnan määrään tulevaisuudessa yhä enemmän.

Panostaminen valmistavaan opetukseen Lappeenrannassa on todella hieno asia, sillä se on vahvaa ennaltaehkäisevää tukea tulevaisuutta ajatellen. Se vaikuttaa vahvasti maahan muuttaneiden lasten kotoutumiseen sekä jatkoopintojen sujumiseen.

Liikkumiseen panostetaan kouluissa mm Liikkuva koulu hankkeen myötä, joka tuo lisää koulupäiviin liikettä. Harrastustoiminta on vahvaa ennaltaehkäisevää tukea lapsen kehitystä sekä tulevaisuutta ajatellen. Meillä on onneksi varattuna vähävaraisten lapsiperheiden harrastusten tukemiseen määräraha lasten ja nuorten lautakunnan kehyksessä, kuten myös monien muiden tukimuotojen toimintaan.

Nuorisotoimi tekee hyvää ja kattavaa työtä koko kaupungissa, niin yhteistyötä hankkeiden muodossa kouluilla, kuin omissa tiloissaan.

Kaiken tämän lisäsi monipuoliset kulttuurin ja liikunnan palvelut ovat tärkeässä roolissa kaupungin ja kaiken ikäisten kaupunkilaisten kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnin lisäämisessä.

Me tarvitsemme investointeja, niin vanhan korjaamiseen kuin uuden rakentamiseen Lappeenrannassa. Valtuustoryhmämme luottaa siihen, että saamme suunnitellut muutokset hoidettua ja kaupunkimme kehittäminen jatkuu.

Ilman ihmisiä, jotka tekevät töitä kaupungissa eri toimialoilla, ei mikään sujuisi, joten osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan merkitys on iso ja siihen tulee panostaa. Henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen tuo lisää hyvinvointia koko kaupunkiin. Kunta-alan sopimuskauden päättyminen tulevana vuonna vaikuttaa siten, että on varauduttava uusien virka- ja työehtosopimusten täytäntöönpanotoimiin.

Aina on myös olemassa riskejä, kuten luimme talousarviosta, mutta hyvä johtajuus ja vahva valmistautuminen antavat tukevan pohjan onnistumiseen ja eteenpäin menemiseen strategiamme mukaisesti. Saakoon meidän kaupunkimme visio, Kestäviä menestystarinoita, olla jatkossakin luotsaamassa vahvasti suuntaamme.

On hienoa nähdä, että täällä halutaan kehittää jatkuvasti ydinkeskustan aluetta. Monissa kaupungeissa ovat keskustat hiljaisia, sillä kauppakeskuksia on sijoitettu liiaksi kauas keskustan ulkopuolelle. Meillä on todella kaunis kaupunki ja sen vehreydestä sekä elinvoimaisuudesta on huolehdittava. Meidän mielestämme on tärkeää, että täällä halutaan pitää yllä osallistavaa ja vuorovaikutteista kaupunkisuunnittelua. Samaan aikaan on huolehdittava siitä, että maaseutua ei unohdeta. Koko laaja kunta on pidettävä mukana kaupungin kehittämisessä.

Tähän loppuun vielä haluan jättää muutamia ajatuksia, jotka nousivat mieleeni, kun tätä puhetta mietin.

Joku esitti syksyllä kysymyksen, että häveettääkö meitä valtuutettuja, kun teimme päätöksen korjauttaa Kisapuiston jäähallin ja laitoimme uuden areenahankkeen ns jäähylle. Ei, ei hävetä. Me teimme päätöksen muuttuneiden tilanteiden myötä sekä hallin pääkäyttäjän SaiPan kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta. Vuorovaikutteinen yhteistyö ja avoimmuus asian tiimoilta olivat ratkaisevia.

Päätöksentekoon kuuluu se, että jo päätettyjä asioita tai suunnitelmia voidaan uusien olosuhteiden ilmaannuttua muuttaa. Niin se on aina ollut ja tulee olemaan.

SaiPan toimitusjohtaja Jani Valkeapää sanoi huojentuneena haastattelussa syksyllä MTV urheilulle, että "Olemme saanet sellaisen startin kauteen, kuten ollaan toivottu. Rukouksiin on vastattu." Tässä vaiheessa voimme todeta, että rukouksiin on todellakin vastattu. Kausi on kulkenut poikkeuksellisessa voittosaatossa, jo 14 voitettua ottelua putkeen.

Tämäkin on tuonut positiivista pöhinää valtakunnallisesti Lappeenrannalle ja lisännyt me henkeä - sitä me tarvitsemme, että se hyvä, jota meillä täällä on saisi näkyvyyttä. Sen myötä voimme saada kestäviä menestystarinoita eli lisää investointeja ja työpaikkoja Lappeenrantaan.

Tiedän, että tässä kaupungissa moni rukoilee meidän täällä olevien puolesta, että kaupunginjohtajalla, johtavilla virkamiehillä ja päättäjillä, olisi viisautta tehdä yhdessä hyviä päätöksiä Lappeenrannan tulevaisuuden osalta. Sekin tuo turvallisuuden tunnetta ja luottamusta siihen, että Jumala, jonka avulla olemme saaneet itsenäisen Suomen ja se arvopohja, jolle maamme on rakennettu, kannattelee myös meitä.

Näiden ajatusten myötä haluan toivottaa teille kaikille läsnäolijoille ja kuulijoille Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puolesta Siunattua joulunaikaa sekä uutta vuotta 2025.

Hyväksymme talousarvion 2025 sekä taloussuunnitelman 2025-2027.

KD:n valtuustoryhmän puolesta, Ann-Niina Turunen


-------------------------------------------------------------------------------



Lappeenrannan kaupunginvaltuusto, Tilinpäätös 2023, 3.6.2024

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja viranhaltijat sekä muut läsnäolijat.

Olemme taas tulleet kappaleen matkaa yhdessä eteenpäin ja pysähtyneet katsomaan taakse vuoden 2023 tilinpäätökseen. Kiitos edellisistä puheenvuoroista ja niissä olleista nostoista. Kiitos myös teille, jotka olette osallistuneet tilinpäätöksen tekoon suurella vaivannäöllä.

Vuonna 2023 Lappeenrannan teki, kuten kaupunginjohtaja Sallinen totesi tilinpäätöksen katsauksessaan, kaikkien aikojen parhaan tuloksen. Vaikka tiedämmekin, että siihen vaikutti sote-uudistus ja tulos oli ainutkertainen, niin siitä huolimatta se oli loistava.

Kuitenkin realiteetit ovat tiukat edessäpäin puskurista huolimatta, mutta uskon, että ansiokkaalla yhteistyöllä Lappeenrannan kaupunki selviää jatkossakin tulevista haasteista.

Vaikka Lappeenrannan väkiluku kasvoi ja ylitti 73 000 asukkaan rajan vuonna 2023, niin olemme Kristillisdemokraatteina huolissamme syntyvyyden romahtamisesta.

Kyseisenä vuonna syntyi vain 441 lasta Lappeenrantaan ja tänä vuonna luku jää vieläkin alhaisemmaksi. Tähän toivoisin, että valtuustotasolla voisimme yhdessä miettiä ratkaisuja syntyvyyden lisäämiseksi – Miten voisimme kaupunkina tukea vielä vahvemmin perheitä, vanhemmuutta ja syntyvyyden lisäämistä? Löytyisikö yhdessä jokin keino, joka mahdollistaisi ja tukisi sitä, että perheet uskaltaisivat saada enemmän lapsia Lappeenrannassa. Vaikka syntyvyys on valtakunnallinen ongelma, niin silti voisimme paikallisesti osoittaa jollain tasolla, että tuemme perheen perustamista ja syntyvyyttä.

Oli hienoa, että yrittäjyys oli kasvussa ja viime vuonna Lappeenrantaan perustettiin 425 uutta yritystä. Vaikka kyse ei ole poikkeuksesta maan laajuisesti, niin on aina hienoa kaupungin näkökulmasta, että yrittäjyys kiinnostaa. Oli sitten kyse kevytyrittäjyydestä tai isomman yrityksen toiminnasta, niin se tuo aina kaupunkiin jotain lisää.

Työpaikkojen määrä oli kasvussa Lappeenrannassa ja sekin kuulostaa hyvältä, vaikka pitkäaikaistyöttömien määrä pysyi samassa kuin vuotta aiemmin. Nuorisotyöttömien luku on myös pysynyt lähes samana ja onkin hyvä, että työllisyyden edistämiseksi heidän tilanteensa on kärjessä työllisyyden edistämisessä Lappeenrannassa yhdessä pitkäaikais- ja rakennetyöttömyyden kanssa. Ohjaamon toiminnan kautta on tuettu nuorten työllistymistä ja esim. kaikki jaossa olleet kesätyösetelit (370 kpl) menivät kesällä 2023. Nähtäväksi jää miten tuleva muutos tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan työttömyyteen, kun Lappeenrannan kaupunki tulee olemaan Etelä-Karjalan työllisyysalueen vastuukuntana.

Matkailun edistäminen on kaupungin imagollisesti tärkeä asia, vaikka kaupungin elinvoimaa vahvistaa eniten vahva yrittäjyys ja esimerkiksi Fazerin jääminen Lappeenrantaan oli iso voitto sekä muutamien yritysten laajentaminen täällä. Matkailuun liittyen sataman alueelle Fazerin myymälän avaaminen oli positiivinen asia ja näkyvyystekijä. Markkinointia täytyy pitää yllä jatkossakin ja esimerkiksi kaupungin verkkosivut uusittiin 2023. Lisäksi englanninkieliset kaupungin sivut ovat hieno lisäys. Tänä päivänä vahva brändäys ja positiivinen imago on merkityksellisiä.

Elinvoimaan liittyy olennaisesti koulutus ja Korkeakoulutusyhteistyötä tehtiin myös 2023. Uusi yhteiskuntatieteellinen koulutus käynnistyi syksyllä LUT-yliopistolla ja lisää on tulossa tänä vuonna. Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän opiskelijamäärä on neljättä vuotta kasvussa ja sekin on hieno asia. Se mikä kiinnitti huomioni oli kirjaus, jossa sanottiin, että "Huomionarvoista on myös erityisen tuen piirissä tapahtuvan vuosivolyymin kasvaminen."

Tästä voikin siirtyä sitten hyvinvointi- ja sivistyspalveluihin. Toimintakate ylittyi 500 000 eurolla. Ylitykseen vaikutti toki vahvasti valmistavan opetuksen kasvu ja valtio kuitenkin korvaa sen laskennalliset kustannukset jälkikäteen. Syntyvyys, josta alussa mainitsin vaikuttaa jo nyt ja jatkossa vielä enemmän palveluverkkoomme vahvasti. Siitä huolimatta palveluiden on säilyttävä mahdollisimman hyvinä ja kattavina.

Varhaiskasvatuksessa pilotoitiin 2023 digitaalinen laadunvalvontajärjestelmä Valssi, joka otettiin käyttöön pilotoinnin myötä. Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys oli 4.41 asteikolla 1-5 ja se vaikuttaa positiiviselta.

Henkilökunnan hyvinvointikyselyn osalta sanottiin, että "Henkilöstön psykososiaaliseen kuormitukseen tulee kiinnittää huomioita.". Tästä johtuen varhaiskasvatuksen henkilökuntaan on aktiivisesti ryhdytty kouluttamaan Avekki -koulutuksella. Koulutus on toimintamalli, joka lisää henkilökunnan kykyä ehkäistä ja toimia uhka- ja väkivaltatilanteissa. On hienoa, että henkilökuntaa koulutetaan, mutta onhan tämä äärimmäisen hälyttävää ja jatkumo näkyy yhteiskunnassa jo nyt vakavasti. Onneksi vakaan henkilöstön tukena on moniammatillinen tiimi, joka tukee henkilökuntaa ja on mahdollisuus myös työnohjaukseen. Henkilöstön saatavuus varhaiskasvatuksen opettajien toimiin sekä sijaisuuksiin on huolestuttava ja näkisin tässä tarpeen vahvempaan yhteistyöhön markkinoinnin ja koulutuksen kanssa.

Kaupungin kärkiohjelmien mukaisesti kasvun-, kehityksen- ja koulutuksenkaupunkina on tehty asioita eteenpäin perusopetuksessa. 2023 otettiin käyttöön mm tunne- ja vuorovaikutustaitojen toimintamallit sekä kuntakohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma. On aloitettu myös kuntakohtaisen läsnäolomallin suunnittelu.

Nuorten kohdalla aloitettiin rikollisuuden ja jengiytymisen ehkäisyyn pilotointi matalan kynnyksen kohtaamistoiminnan myötä. Onhan tämä aika karua todellisuutta missä elämme ja siitä osaltaan puhui myös hyvinvointiraportti. Ja se vain jatkuu, kun mennään henkilöstön hyvinvointiin. Työterveyshuollon mukaan osa henkilöstöstä on kuormittunutta, vaikka osittain kyselyn tulokset olivat positiivisia.

Kouluterveyskyselyn perusteella oppilaiden hyvinvointi on heikentynyt ja hyvinvointiraportissa mainittiin kiusaamisen lisääntyminen on hyvin huolestuttavaa samoin päihteiden käyttö. Itse olin kuluneen lukuvuoden toisella asteella töissä ja voin kertoa, että nuorten hyvinvoinnin heikkeneminen näkyi myös hyvin vahvasti siellä.

Meidän on kuntana tehtävä muutoksia. On tuettava vahvasti ennaltaehkäisevästä näkökulmasta meidän lapsia ja nuoria, ennen kaikkea kokonaisvaltaisesti perheitä, mutta myös tuettava henkilökuntaa, joka tekee töitä lasten ja nuorten kanssa. Nykyinen suunta on saatava muuttumaan. Meillä on paljon hyviä toimintamalleja, mutta kuten näkyy, ne eivät riitä.

Samaan aikaan iloitsen niistä lapsista ja nuorista, jotka voivat hyvin. Nuvan toiminnassa on vastuullisia nuoria ja 2023 vaaleissa oli ehdolla ennätysmäärä nuoria. Nuoret haluavat olla vaikuttamassa ja se on hienoa.

Lukion puolella organisaatiomuutokset aiheuttivat kuormittavuutta. Lukiokoulutusta kehitettiin Lappeenrannassa ja toivotaan sen tuovan tulosta jatkossa.

Kansainvälisyyteen liittyen oli hienoa, että useammalle koululle myönnettiin Erasmus -akkreditointi osoituksena laadukkaasta ja pitkäjänteisestä työstä EU:n Erasmus toimintaan liittyen.

Nuorisotoimen puolella kävijämäärä oli noussut 2023. On hienoa, että nuoret ovat löytäneet tiensä kaupungin nuorisotoimen järjestämiin juttuihin ja muunmuuassa nuorille järjestettiin Kaamospuhallus pitkästä aikaa.

Yrittäjyyden tukeminen, innovointia tukeva ilmapiiri, markkinoinnin edistäminen ja asukkaiden hyvinvoinnin sekä turvallisuuden tukeminen ja työntekijöistä huolehtiminen vievät meitä eteenpäin maakunnan veturina.

Uskomme Kristillisdemokraatteina Lappeenrannan kaupunkiin ja sen tulevaisuuden näkymiin. Yhteistyön tekeminen kaupungin parhaaksi, eikä omia etuja tavoitellen, tuo varmasti siunauksen kaupungille.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajana ilmoitan, että hyväksymme vuoden 2023 tilinpäätöksen. Samalla kiitän teitä kaikkia kuluneesta kevätkaudesta sekä hyvästä yhteistyöstä. Erityisesti vielä kiitos yhteistyöstä palveluverkon osalta, joka oli kaikille ryhmille omalla tavallaan raskas asia käsitellä, mutta silti pääsimme lopulta yhteiseen kompromissiin.

Valtuustoryhmämme puolesta toivotan teille kaikille siunattua kesää!

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja
Ann-Niina Turunen (KD)


-------------------------------------------------------------------------------


Kaupunginvaltuuston kokous, Talousarvio 2024, 11.12.23

Rouva puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä kaikki kuulolla olevat.

Vuoden 2023 viimeinen valtuuston kokous on meneillään ja olemme jo saaneet kuulla muutaman valtuustoryhmän puheenvuorot, kiitos niistä.

Kiitos kaikille 2024 talousarviota ja taloussuunnitelmaa vuosille 2024-2026 tehneille suuresta työstänne.

Tekemänne työ on varmasti haastanut teitä ja olemme saaneet käsiimme kuitenkin selkeän Talousarvion sekä kattavan suunnitelman parille vuodelle eteenpäin.

Ajat takana päin eivät ole olleet helppoja, eikä se näytä ympäröivässä maailmantilanteessa helpottavan. Toki kuten edelliset synkät muutokset tulivat, voi muutos hyväänkin tulla yllättäen. Usein ajattelemme suomalaisittain ankean realistisesti, mutta mielestäni voimme katsoa tulevaisuuteen myös niin, että paras on edessäpäin.

Tilanteet tuntuvat nykypäivänä muuttuvan hetkessä suuntaan tai toiseen. Meidän on kyettävä samanaikaisesti karsimaan ja kiristämään sekä investoimaan sekä samaan aikaan tulisi olla koko ajan valmiina katsomaan asioita boxin ulkopuolelta. Emme elä tasaisessa ajassa, vaan on kyettävä jatkuvaan muutokseen ja siitä huolimatta meidän tulee pitää lujasti kiinni Strategiaamme määritellyistä arvoistamme sekä visiosta - luoda kestäviä menestystarinoita.

Riskejä on, niitä on aina ollut ja jatkossakin tulee olemaan. Riskit pitää pyrkiä minimoimaan, mutta rohkeutta uudistamiseen tulee löytyä. Monessa asiassa tulisi kuitenkin keskittyä enemmän olennaiseen eikä niinkään kehällisiin asioihin. On asioita, kuten esim geopoliittinen tilanne ja kaupunkimme sijainti, sitä ei saada muutettua, mutta moneen muuhun asiaan voidaan edelleen vaikuttaa.

Olemme kuulleet ja nähneet uusimmat Pisa -tulokset viimeisten päivien aikana. Tässäkin asiassa olennaiseen keskittyminen on tärkeää. Olemassa olevat resurssit on kohdennettava viisaasti.

Meidän on panostettava perheiden hyvinvointiin, lasten koko koulupolun turvaamiseen sekä ennaltaehkäisevästä että korjaavasta näkökulmasta katsoen. Kyse ei ole pelkästään kouluista ja opetuksesta, vaan koko yhteiskuntaa koskevista muutoksista.

Valtionosuuden saaminen ja sen väheneminen on linjassa 0-15 -vuotiaiden määrään, joka on meillä suuressa laskussa. Tässäkin voisi vain todeta, että niin se on muuallakin. Mutta meidän tulee tätäkin pohtia jatkossa ihan tosissaan, miten saamme suunnan muutettua Lappeenrannassa.

Ja kuitenkin, vaikka lapsimäärän väheneminen on todellisuutta, niin on myös sekin, että moninaiset haasteet ovat nousussa lasten sekä nuorten keskuudessa. Tämäkin tulisi ottaa huomioon jatkossa entistä suuremmin.

Koulupoissaolojen ennaltaehkäisyyn sekä seurantaan ja puuttumiseen liittyvän poissaolomallin päivittäminen on tärkeä ja erittäin hyvä asia. Kun siirryin toiselle asteelle syksyllä, niin tämän asian merkitys vain kasvoi.

Jos poissaoloja on kertynyt suunnattoman paljon perusopetuksen puolella, siirtyminen toiselle asteelle on huomattavasti haasteellisempaa.

Poissaolomallin päivittäminen on nyt selkeä konkreettinen puuttuminen tilanteeseen ja toivon sen tuovan muutosta parempaan suuntaan.

Tässä nostot, jotka halusin tuoda esiin tässä kohtaa.

Haluan kiittää Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puolesta teitä kaikkia valtuutettuja, viranhaltijoita ja eri yhteistyötahoja yhteistyöstä Lappeenrannan parhaaksi kuluvan vuoden osalta.

Haluamme kiittää myös Kimmo Jarvaa menneestä yhteistyöstä ja toivottaa siunausta tulevaisuuteen.

Kiitämme myös kaupunginjohtajan viransijaisuutta hoitavaa Tuomo Sallista hyvästä yhteistyöstä ja toivotamme perheellesi menestystä tulevaan vuoteen.

Itsenäisyyspäivän juhlia katsoessa, koin syvää kiitollisuutta veteraanien sekä lottien uhrauksista ja myös ylpeyttä Lappeenrantalaisena. Maria Siparin sanoja mukaellen - Elämä on ainutkertainen lahja, uskotaan unelmiimme ja mennään rohkeasti niitä kohti. Rukoillaan ja uskotaan, niin näemme mitä elämässä tapahtuu. Ei verrata itseämme muihin, mennään ja pusketaan eteenpäin elämässä ja otetaan ne oikeat ystävät rinnalle. Allekirjoitan täysin nuo Marian sanomat ajatukset.

Meidän tehtävänä on luotsata Lappeenrannan kaupunkia eteenpäin - yhdessä. Jokaisella meillä on varmasti omanlainen ajatus unelmien Lappeenrannasta, kuten jokaisella kaupungin asukkaalla on. Siitä huolimatta meidän on yhdessä ja rohkeasti mentävä eteenpäin tehden vastuullisia päätöksiä, jotta saamme olla ylpeitä meidän kaupungistamme. Kuten Sallinen talousarvioon 2024 kirjoitti – investoidaan kestävästi.

Uuden kaupunginjohtajan rekrytointi ja valinta tulee olemaan yksi tulevan vuoden 2024 merkityksellisistä päätöksistä. Toivomme KD:n valtuustoryhmänä, että saamme juuri sopivan henkilön luotsaamaan Lappeenrantaa eteenpäin.

Olemme Etelä-Karjalan maakuntakeskus, meillä on todella kaunis kaupunki, upea Saimaa sekä n. 73 000 ainutlaatuista asukasta - tehdään yhdessä parhaamme sen eteen, että Lappeenranta on paras paikka elää, kouluttautua, harrastaa, tehdä työtä, toimia yrittäjänä, kasvattaa perhettä ja lopulta nauttia vanhuudesta.

Näillä sanoilla haluan valtuustoryhmämme puolesta toivottaa teille kaikille rakkauden täyteistä joulun aikaa ja runsasta Jumalan siunausta tulevaan vuoteen!

Ann-Niina Turunen, KD:n valtuustoryhmän puheenjohtaja


------------------------------------------------------------------------------


 Kaupunginvaltuuston kokous 5.6.2023, tilinpäätös 2022, KD:n ryhmäpuheenvuoro

Arvoisa puheenjohtaja, kaupungin johto, virkamiehet, valtuutetut sekä nettipäätteellä kokousta seuraavat.

Ensimmäiseksi haluan kiittää teitä, jotka olette omalta osaltanne valmistelleet Tilinpäätöksen 2022. Olette tehneet laajan ja kattavan työn, kiitos siitä.

Kiitos myös edellisistä puheista, jotka saimme kuulla. 

Kristillisdemokraatteina haluamme nostaa muutaman asian esiin tässä kohdassa.

Kevättalvella 2022 olimme täysin uudenlaisen tilanteen keskellä, kun Venäjä teki hyökkäyksen Ukrainaan. Se toi tullessaan monia yllättäviäkin haasteita, niin yksilötasolla, kuin kuntatasolla aina koko maatamme koskien. Ikävää on se, että sota jatkuu ja myös sen tuomat ikävät vaikutukset ovat todellisuutta edelleen. 

Lappeenrannan kaupunki tehosti turvallisuutta päivittämällä mm. valmiussuunnitelmaa, suunnitelmaa laajamittaiseen maahantulon varautumiseen, väestönsuojien käytettävyyteen jne. Kuitenkin kaikesta koronan jälkeisestä ajasta huolimatta sekä sodan lähelle tulemisesta on Lappeenrannan kaupunki pystynyt pitämään kuntatalouden vahvana.

Energian hintojen nousu vaikutti yksittäisiin kuntalaisiin ja toki vaikutukset olivat suuria myös kuntatasolla. Sota aiheutti energian kallistumisen lisäksi saatavuus ongelmia. Energiakulujen lisääntyminen toi 8% nousun kuntatalouden kuluihin. Meillä energiakustannusten nousu kasvoi kaupunkiorganisaatiossa 700 000 eurolla edelliseen vuoteen verrattuna. Selvisimme kuitenkin siitä haasteesta viime vuonna.

Samoin rakennusmateriaalien hinnat nousivat. Mm kuljetusten ongelmat ja kallistuminen vaikuttivat suoraa tuotteiden hintojen nousuun. Tämä taas aiheutti osaltaan sen, ettei kaikkia suunniteltuja investointeja ei pystytty täysin suunnitellusti toteuttamaan. Esim. Korvenkylän koulun hankintakilpailutus keskeytettiin kesällä 2022. Pitkän tähtäimen investointiohjelma päivitettiin syksyllä 2022.

Nämä kaikki me varmasti tiedostamme ja ymmärrämme millaisen toivottomuuden tunteen Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sai aikaan eri elämän alueille. Kaikki normaalit asiat muutuivat yhdessä hetkessä ja turvattomuuden tunne sekä huoli tulevaisuudesta saattoi vallata monen mielen. Silti Lappeenranta pystyi omalta osaltaan antamaan tukea Ukrainaan monin eri tavoin.

Työttömyys laski Lappeenrannassa vuonna 2022. Se on erittäin hyvä suunta, samoin työpaikkojen kasvu oli nousussa. On hienoa, että Lappeenranta piti erityisesti työllisyyden edistämisen kärkenä nuoria, sekä pitkäaikaistyöttömiä ja rakennetyöttömiä.

Osa yrityksistä joutui laittamaan ovensa kiinni vuoden 2022 aikana ja silti samaan aikaan Lappeenrantaan perustettiin 448 uutta yritystä. Tämä kertoo siitä, että Lappeenranta näyttäytyy positiivisena yrittäjien kannalta, kun he haluavat panostaa kaupunkiimme perustamalla yrityksensä tänne siitä huolimatta, että Taloustutkimuksen imagotutkimuksessa Lappeenranta menestyi huonosti. Miten voisimme saada muutosta tähän vai onko kyse geopoliittisesta asemasta.

Onneksi tiedämme tulevaisuutta ajatellen myös sen, että Fazer päätti jatkaa makeisten valmistamista edelleen Lappeenrannassa. Työpaikan säilyminen toi ison helpotuksen useille yksittäisille työntekijöille sekä heidän perheille. Päätös Fazerin jäämisestä Lappeenrantaan oli myös tärkeää Lappeenrannan kaupungille.

Matkailun osittainen pysähtyminen ja hiljentyminen lähti nousuun, mutta asetettuihin tavoitteisiin ei kuitenkaan päästy Venäjän rajanylitysten hiljentymisen takia. Jatkossa onkin vahvistettava Lappeenrannan näkyvyyttä entistä enemmän kotimaisille matkailijoille sekä Eurooppaan ja aina kauemmas. Tähän liittyy myös kaupunkimme kehittämistä siihen suuntaan, että matkailijat kiinnostuvat entistä enemmän tulemaan Lappeenrantaan.

Meillä on todella kaunis kaupunki ja erityisesti upea kesäkaupunki. Viidettä vuotta Lappeenrantalaisena voin todeta, että kaupungin kauneus viehättää jatkuvasti ja toivoisin useampien turistien löytävän tänne. Toki töitä on tehtävä ja kaupunkimiljöötä vielä kehitettävä sekä sataman ympäristöä hyödynnettävä enemmän.

Kaupungin henkilöstökysely sai vuonna 2022 kohtuullisen hyvän pistemäärän 4,68, joka kertoisi, että Lappeenrannan kaupunki nähtäisiin hyvänä työnantajana. Itselleni nousi esiin kyselyä reflektoineiden huomio siitä, että kyselyyn vastaajat olivat joko itse kohdanneet tai nähneet muihin kohdistuvaa epäasiallista kohtelua. Sitä oli koettu ensisijaisesti lasten, oppilaiden ja asiakkaiden taholta. Tämän voin itsekin allekirjoittaa oman työhistoriani kohdalla.

Toivoisin, että tätä asiaa selvitettäisiin enemmän jatkoa ajatellen. Miten voitaisiin ennalta ehkäistä vielä tehokkaammin sitä, ettei kenenkään tarvitsisi työssään joutua kokemaan väkivaltaa, häirintää, kiusaamista jne. Koskien henkilökunnan lisäksi myös koululaisia ja opiskelijoita.

Vaikka työntekijän näkökulmasta koetaan Lappeenrannan kaupungin olevan hyvä työnantaja, niin palkkaus ja henkilöstön etuudet kohdassa kyselyssä tuli keskiarvoksi vain 2,94.

Syntyvyyden vähäisyys on edelleen iso huolenaihe ja riski monin tavoin, sillä se mm. vähentää jatkossa merkittävästi valtionosuuksia. Toivon, että kehitämme perhemyönteisyyttä koko kaupungissa - kaikissa perheitä sekä lasten ja nuorten etua koko koulupolkua koskevissa asioissa, johon myös varhaiskasvatus kuuluu. Koska lasten ja nuorten palveluiden toimintakate ylittyi (vuonna 2022) 900 000 eurolla, niin tätäkin tulisi miettiä. Vaikka näihin löytyi selitykset, niin siitä huolimatta - panostammeko tarpeeksi. Tähänkin toimintakatteen ylitykseen toki vaikutti Ukrainassa oleva sotatila. Sieltä tuli perusopetuksen valmistavaan opetukseen n. nelisenkymmentä oppilasta lisää. 2022 otettiin käyttöön uudet koulutilat Lauritsalassa sekä Kesämäen koulun peruskorjattuja tiloja. Skinnarilan ja Korvenkylän koulut ovat joutuneet toimiaan edelleen väistötiloissa pidempään kuin suunniteltiin.

Kirjastojen kävijämäärät kasvoivat 20% edellisestä vuodesta, joten se oli hienoa, sillä huoli lukutaidon laskusta on maanlaajuinen. Myös muu kulttuuriin sisältyvä toiminta sekä liikunnan osalta organisoitu harrastaminen alkoi elpyä koronan jäljiltä vuonna 2022.

Valtuustoryhmämme hyväksyy vuoden 2022 tilinpäätöksen.

Meillä on hieno kaupunki ja haluan kiittää kaupunginjohtajaa, apulaiskaupunginjohtajaa, kaikkia toimialojen johtajia, virkamiehiä ja toimihenkilöitä sekä valtuutettuja ja kaupunkilaisia hyvästä yhteistyöstä Kristillisdemokraattien puolesta.

Toivotamme teille kaikille siunattua kesää! 

Ann-Niina Turunen, KD -valtuustoryhmän puheenjohtaja


--------------------------------------------------------------------------------


Kaupunginvaltuusto 6.6.2022. Tilinpäätös 2021. KD-ryhmäpuheenvuoro

Olemme saaneet kattavan, laajan sekä selkeästi luettavissa olevan paketin 2021 vuoden tilinpäätöksestä luettavaksi. Kiitos kaikille, jotka antoivat oman panoksensa sen valmistumiseen.

Joulukuussa 2021 kokoonnuimme etänä vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa. Se kuvasti hyvin selkeästi vuoden 2021 tunnelmia. Emme voineet silloin kuvitella millaiseksi maailmaa tulisi muuttumaan muutamien viikkojen kuluttua. Emmekä missä tilanteessa elämme nyt, kun käsittelemme vuoden 2021 tilinpäätöstä. Olemme joutuneet yllättäviin tilanteisiin sekä uudenlaisten muutoksien keskelle.

Tilinpäätös Lappeenrannassa oli vahva. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva totesi tilinpäätöksessä: "On aihetta olla tyytyväinen, mutta siitä huolimatta olosuhteet ovat olleet poikkeukselliset ja luvut eivät kerro koko totuutta kuntatalouden tilasta". 2021 Suomen kansantalous kokonaisuudessaan lähti nousuun rajoitusten hellittäessä, siitäkin huolimatta, että tartunnat toivat edelleen painetta uusien rajoitustoimien myötä. Joten voimme olla kiitollisia tilikauden ylijäämäksi muodostuneesta 27,2 miljoonasta eurosta.

Työttömyysaste parani vuonna 2021 verraten vuoteen 2020. Se on hyvä ja toivotaan, että tässä mennään eteenpäin edelleen ja työpaikkamäärät kasvavat jatkossakin. Toki Fazerin uutinen ja muualle siirtyminen tuo tulevaisuuteen monta kysymystä. Kuitenkin vuonna 2021 perustettiin Lappeenrantaan 352 yritystä ja ne toivat uusia työpaikkoja tänne. On hienoa, että yrittäjyyteen on ollut innokkuutta maailman tilanteista huolimatta. Matkailun aiempi kasvu supistui huomattavasti ja se toi yrityksille omat haasteensa, joka näkyi ikävä kyllä myös suljettuina ovina.

Yrittäjyys ja yrittäjien tukeminen sekä kuuleminen erilaisissa päätöksissä on noussut otsikoihin asti lähipäivinä. Tästä olen itsekin kuullut suoraa yrittäjiltä mm. kaupungin jakamiin koronatukiin liittyen. Meidän tulee jatkossa nostaa kaupunkimme profiilia enemmän yrittäjäystävällisemmäksi. Tiedän, että logistiset haasteet ja rajan kiinni oleminen tuovat isoja kysymysmerkkejä, mutta tähänkin asiaan löytyy varmasti uusia näkökulmia lähtemällä katsomaan asiaa ns boksin ulkopuolelta. Mitä voisimme tehdä toisin ja miten voisimme kuulla enemmän yrittäjiä. Toisaalta näen, että myös yrittäjät voivat nostaa rohkeammin esiin toiveita ja haasteita ratkaisukeskeisesti kaupungin puoleen.

Koulutus vaikuttaa paljon kunnan hyvinvointiin ja saamme olla kiitollisia, että Lappeenrannassa on yliopisto sekä toisen asteen koulutusmahdollisuuksia. Niiden kanssa yhteistyön jatkuminen ja kehittäminen on edelleen hyvin tärkeää. Samoin on kiinnitettävä huomio varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen puolelle edelleen.

Lappeenranta teki mittavia investointeja 2021 ja tänne valmistui kaksi uutta isoa koulua Joutsenoon ja Lauritsalaan sekä tehtiin iso peruskorjaus Kesämäen yläkouluun. Nytkin on listalla Korvenkylän koulu, jonka valmistumista tai itseasiassa rakentamisen aloittamista on jo venytetty liiaksi, samoin Sammontaloa. Nämä vaikuttavat vahvasti perheiden saamiseksi Lappeenrannan alueelle. Meillä tulee olla tarpeita vastaavat koulut ja ympäristö lapsiperheitä sekä tulevaisuutta ajatellen. Tästä päästäänkin syntyvyyteen, joka olisi hyvä saada kasvuun ja sitä tulisi jatkossa pohtia, miten voidaan tukea syntyvyyttä.

Lappeenranta-strategia uusittiin myös vuoden 2021 aikana. Meillä on hyviä visioita tulevaisuutta ajatellen ja Green Leaf voitto toi myös nostetta kaupunkimme imagoon. Saimaan kanavan sulkujen laajentamiseen oli varattu n. 90 miljoonaa euroa, joka nyt on laitettu jäihin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. KD:n Kymen piiri otti kantaa siihen, että kyseinen summa kohdennettaisiin Kaakkois- Suomen muun väyläverkoston kehittämiseen. Sillä Saimaan kanavan liikenteen vähentyminen ja jopa loppuminen siirtää kuljetukset muille väylille. Valtion lisäksi Itärata-hankkeessa on mukana mm. Kouvola, Lappeenranta, Imatra, Parikkala, Taipalsaari ja Rautjärvi. Tavoitteena on lyhentää matka-aikoja itäisten asemien ja pääkaupunkiseudun välillä. Tämä investointi tukisi myös muuttotappion suunnan kääntämistä. Suunnitellun Itäradan vaikutusalueella asuu lähes miljoona suomalaista.

Koska itse tilinpäätös oli todella kattava, en ajan säästämiseksi voi nostaa kaikkia esille ja olemme hyviä puheenvuoroja jo kuulleet. Otan kuitenkin vielä yhden asian esille. Kaupungin henkilöstön hyvinvointi. Luimme paketista, että vaikka tilanne Lappeenrannassa on pääsääntöisesti hyvä, on työkyvyttömyyskustannusten hallinnassa yhä runsaasti tekemistä.

Hyvinvoiva henkilöstö luo hyvinvointia ympärilleen. Tilinpäätöksen mukaan on eniten lisääntyneet mielenterveyssyistä aiheutuneet poissaolot ja se on huolestuttavaa. Mitä voisimme tehdä parantaaksemme mielenterveyssyistä poissaolojen vähentymistä. Tämä on huolestuttavaa jo lasten ja nuortenkin osalta. Miten saamme luotua turvallisuuden tunnetta tulevaisuutta ajatellen, että ihmiset voisivat paremmin. Miten voimme tukea toinen toisiamme hyvinvoinnin parantamiseksi, tuomalla toivoa nykyhetkeen ja tulevaisuutta ajatellen. Talousarvion toteutumisessa valtuustoon nähden sitovista kehyksistä ylittyi lasten ja nuorten kehys 1,6 miljoonalla eurolla. Toki ne liittyi vahvasti koronaan, mutta tiedän, että lanun palveluihin on jonoa ja avun saaminen kestää.

Olemme KD:nä kiitollisia hyvästä tuloksesta vuoden 2021 tilinpäätöskauteen, vaikka tiedostamme nykyiset ja tulevat haasteet. Hyväksymme ryhmänä esitetyn tilinpäätöksen. Olemme luottavaisia tulevaisuutta ajatellen ja toivomme, että uuden strategiankin ja sen arvojen myötä katsomme valoisasti huomiseen.

Lopuksi haluan koko ryhmämme puolesta kiittää tähänastisesta yhteistyöstä ja toivottaa siunattua kesää sekä loma-aikaa teille kaikille.

Ann-Niina Turunen, KD -valtuustoryhmän puheenjohtaja